Janssen de Jong Groep is sinds 1953 vertegenwoordigd op meerdere bovenwindse en benedenwindse eilanden in het Caribische gebied. Vanuit Curaçao, Aruba en Sint Maarten worden meerdere projecten uitgevoerd op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Er werken veel lokale medewerkers voor ons, maar het gebeurt ook regelmatig dat een medewerker uit Nederland voor enkele jaren in het Caribische gebied gaat wonen en werken.

Frank Meermans besloot eind 2006 om samen met zijn gezin naar Aruba te vertrekken. Hij ging daar aan de slag als Desk Manager bij onze dochteronderneming Albo Aruba en was verantwoordelijk voor IT en alles wat op kantoor geregeld moest worden. In juli 2019 keerde hij met zijn gezin terug naar Nederland. Inmiddels werkt hij alweer enkele maanden als Projectmanager ERP bij het Cluster Projectontwikkeling & Bouw van Janssen de Jong Groep. Benieuwd hoe Frank terugkijkt op de jaren in het buitenland én hoe hij zijn terugkeer ervaren heeft? Lees dan snel zijn blog!

Fam. Meermans – 2009

Frank_Meermans_fam. Meermans_2009“Er ging een lang gekoesterde wens in vervulling toen ik eind 2006 de mogelijkheid kreeg aangeboden om voor Janssen de Jong in ‘the Caribbean’ te gaan werken. Al sinds mijn studie speelde het in mijn achterhoofd om ooit in het buitenland aan de slag te gaan en toen ik samen met een collega in 2003 een IT-project bij Curaçaose Wegenbouw deed, voelde ik het: de omgeving, de mensen, het werk… hier zou ik graag eens wat langer willen vertoeven!

Maar wat zou het thuisfront daarvan vinden? Mijn vrouw stond direct, zonder een tel te aarzelen, 100% achter het idee om te gaan. Was dat niet het geval geweest, dan hadden we de stap ‘overzees’ niet gezet, je moet dat écht samen doen. Onze kinderen waren toen nog jong, zaten op de basisschool. Zij gingen vanzelfsprekend mee die kant op.

Ander tempo

Frank_Meermans_BanaanUitEigenTuinVergis je niet: een verhuizing naar het Caribische gebied, ook al is het eiland waar je gaat wonen onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, heeft best wat voeten in aarde. Mijn standplaats werd Aruba. Een eiland met een eigen bestuur en eigen wet- en regelgeving, met name op het gebied van het verkrijgen van verblijfs- en werkvergunningen. Daarbij werden we meer dan prima ondersteund door Mieke, de managementassistent van Albo Aruba, maar veel dingen moet je toch zelf doen en dat gaat niet altijd vanzelf en in het tempo dat je graag zou willen.

Het leven op een eiland was voor ons iets nieuws. Bedenk dat er op de Caribische eilanden bijna geen landbouw/veeteelt is: alles moet worden geïmporteerd. Los van het kostenaspect wat dat met zich meebrengt, gaat daarbij ook wel eens iets mis in de logistiek en staat de container voor Aruba op Curaçao aan de wal, waardoor de hagelslag zomaar wekenlang uitverkocht is in de supermarkten. Een weekendje chillen met z’n tweeën, even met de auto naar de Ardennen of een city-trip naar Londen met de trein, dat zit er niet in. Vliegen is bijna de enige optie om van het eiland af te komen. Maar een ticket naar Curaçao (dat 100 km verderop ligt) kost je een rib uit je lijf en bovendien zijn opa en oma niet de buurt om op de kinderen te passen.

Quality time

Frank_Meermans_Carnaval_2018Hoe hou je het dan vol op zo’n plek? We hebben genoten van de momenten die we als gezin met elkaar doorbrachten. Drie keer per dag samen aan tafel om te eten en bij te praten, buiten op de porch (veranda)… dat was even wat anders dan in Nederland waar we dat misschien drie keer per week konden doen. We misten familie en vrienden, maar kregen er Arubaanse vrienden bij. En als er visite uit Nederland kwam, was dat natuurlijk feest! We leerden de cultuur van het eiland kennen en op de Arubaanse manier carnaval vieren. We hebben uren gewandeld in de prachtige en soms ook ruige natuur in het nationale park Arikok, we liepen met de honden langs het strand of door de duinen. Doordeweeks werkten we hard (ik voor ‘de baas’, mijn vrouw aan haar studie psychologie aan de OU), maar in de weekends hadden we vaak het gevoel op vakantie op ons eigen eiland te zijn.

En toch, ook al heb je het nog zo naar je zin daar… elk jaar is er wel een moment dat je ’s avonds samen op de porch zit en denkt over de vraag: wat doen we… blijven we nog, of gaan we terug? Het contract voor 5 jaar hebben we met plezier verlengd. Uiteindelijk hebben we 12 jaar op Aruba gewoond en zijn we in juli 2019 naar Nederland teruggekomen.

Remigreren

Frank_Meermans_HappyNewYear_2018Dan blijkt dat remigreren soms toch ook wel ‘een dingetje’ kan zijn, want als ‘Arubaan’ pas je niet altijd in alle vakjes en formulieren die de overheid hier bedacht heeft. Ja, wij hebben een Nederlands paspoort, afgegeven door de gouverneur van Aruba. Maar nee…, daar staat geen BSN in vermeld (ook niet op de achterkant van de fotopagina), want dat nummer kent en gebruikt men op Aruba niet! Maar ook hier geldt: met wat extra uitleg en aandacht kan alles vaak wel weer opgelost worden.

Ik kon van Albo Aruba overstappen naar het Cluster Projectontwikkeling & Bouw. Naast de werkzaamheden voor het cluster besteed ik ca. 50% van mijn tijd aan de Caribische bedrijven. Daar ben ik heel blij mee, want de band met ‘the Caribbean’ en de collega’s daar is warm en sterk. Mijn vrouw is inmiddels als psycholoog aan de slag bij een grote zorginstelling.

Heimwee?

Frank_Meermans_BabyBeach_ArubaHet is een andere manier van leven daar, maar de mensen zijn over het algemeen ontzettend aardig en open (zeker op Aruba) en als je je best doet om een paar woorden Papiaments te leren en te spreken, is het ijs snel gebroken. Het is zeker even wennen om weer in Nederland te wonen, maar het voelt toch ook wel weer vertrouwd. Hebben we dan nooit heimwee? Nee, niet echt, al missen we het buitenleven en onze vrienden natuurlijk wel. We kiezen ervoor vooral te kijken naar wat we hebben, niet naar wat we missen en we zijn dankbaar voor de gelegenheid die we kregen om in het buitenland te wonen en werken.”

Ook werken in het buitenland?

Janssen de Jong Groep heeft regelmatig vacatures en stageplaatsen in het buitenland. Solliciteren kan door het sturen van je sollicitatiebrief en CV naar j.hettinga@jajo.com. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Judith Hettinga, HR Manager bij Janssen de Jong Groep. Zij is bereikbaar via 088 – 494 70 00. Judith kan je ook in contact brengen met Frank indien je met hem van gedachten wilt wisselen over wonen en werken in het buitenland.