Auteur: Ivo van der Mark

Op 13 november start de zeiltocht die zoveel meer is dan een oversteek van de Atlantische Oceaan. Het is voor mij een vurige wens die in vervulling gaat, een uitdaging en een stuk historie van JAJO tegelijkertijd. Het is bovendien een boodschap aan iedereen die mij volgt: Als je doelen hebt, hoe onwaarschijnlijk soms ook, je kunt ze verwezenlijken!

Droom

Ver weg van de razernij van een overvolle agenda. Zonder WhatsApp, nieuwsberichten, e-mail en televisie ga ik met vijf zakenrelaties en zes professionals van Lanzarote naar Willemstad varen in de Janssen de Jong Volvo Ocean Race-boot. Een loodzware beproeving die nu, aan de vooravond van de tocht, voelt als een droom, maar zo meteen zeker de toppen van mijn kunnen zal vragen.

Samenwerken

Ja, natuurlijk hebben we als groep en als individuen getraind en ons goed voorbereid. Sinds maart ben ik er eigenlijk al mee bezig. Maar weet je dan echt wat je te wachten staat als de oceaan straks woest en onredelijk is? Dat denk ik niet.
Eén keer hebben we 24 uur met elkaar het ritme van de overtocht nagebootst: vier uur op, vier uur af. Om gevoel te krijgen om lange tijd met elkaar in een kleine ruimte te moeten samenwerken. Shifts die we straks tien tot twaalf dagen moeten volhouden.
Ik heb er ontzettend veel zin in. Vooral omdat mijn leven in die anderhalve week totaal anders zal zijn dan normaal.

Grensverleggend

Professionals hebben uit ervaring verteld dat na twee uur onze mobiele telefoon het niet meer doet. En na een etmaal zijn we buiten het bereik van helikopters en reddingsdiensten. Het zal in alle opzichten grensverleggend zijn. Klinkt het gek als ik zeg dat ik daar naar uitkijk?
Mensen die mij kennen, weten dat ik idolaat ben van de zee en van de wetten van de natuur die daar met harde hand regeren. En zo kwam ik ooit tot mijn bucketlist waar ik de oversteek van de Atlantische Oceaan met rood omcirkeld heb.

De oversteek

Het is een reusachtige tocht die dichtbij JAJO staat. Dat is trouwens een fantastisch historisch verhaal, dat start in de beginjaren van ons bedrijf in de jaren veertig. Twee overbuurmannen die een infrabedrijf, Janssen de Jong, beginnen en via de Marshall-gelden na de Tweede Wereldoorlog veel projecten in Nederland konden doen. Toen de Marshall-hulp-budgetten in de jaren vijftig opdroogden en er krapte op de markt ontstond, maakten de toenmalige Janssen de Jong-eigenaren een move die niemand zag aankomen: ze waren zakelijk nog nooit de rivier de Maas overgestoken in ons land en dachten dat het goed zou zijn om een project in Haïti aan te nemen.

Lef

Er wordt getwijfeld of de heren destijds ooit de situatie ter plekke hebben bekeken, maar ze hebben zich ingeschreven op een wegenproject en mochten het uiteindelijk écht uitvoeren in Midden-Amerika.
Een geweldig verhaal, dat vooral getuigt van ontzettend veel lef. Janssen de Jong had in de naoorlogse jaren onder meer oud-defensiematerieel overgehouden aan de wederopbouw-projecten. Dat werd verscheept naar de andere kant van de Atlantische Oceaan om in Haïti te kunnen starten aan een exotische klus. Het werd een grote oversteek vol gevaren die wekenlang in beslag nam.

Bijzondere overtocht

De weg in Haïti is zo ongeveer drie keer aangelegd, heb ik me laten vertellen. Extreme regenval, passend bij het klimaat, zorgde ervoor dat Janssen de Jong door schade en schande wijzer werd.
Toch werd het een succes dat naar meer smaakte. De Hollandse eilanden in de Caribbean, op een steenworp afstand, lonkten. Janssen de Jong werd er uiteindelijk hofleverancier van infra- en vastgoedontwikkelingen. Op Curaçao maakten we de eerste startbaan van de luchthaven en in de jaren erna hebben we ontzettend veel mooie projecten opgeleverd op de andere eilanden. Dat maakt mijn overtocht vanuit historisch perspectief zo bijzonder.

Kansen spreiden

Zelfs nu plukt JAJO de vruchten van het overzeese avontuur van toen. Onze vestiging op Curaçao en alle activiteiten die we in de regio vanuit daar kunnen doen, zorgt ervoor dat we letterlijk onze bedrijfsrisico’s en –kansen spreiden. We zien een mooi evenwicht tussen Nederland en de Caribbean. Wanneer het zakelijk goed gaat op de Caribbean, vaak onder invloed van de Amerikaanse toeristische markt, dan hebben we dikwijls te maken met economische tegenslag in Europa. Maar andersom is ook waar. Dat maakt de expansie van weleer zelfs nu nog waardevol.

24 uur met..

Mijn tas heb ik ingepakt. Het gaat voor mij nu echt gebeuren. We doen er geen weken of maanden over, maar snijden door het water en zijn in maximaal twaalf dagen aan de overkant. Dat is het plan. In een Volvo Ocean Race-zeilschip, dat al twee keer de wereld is rondgevaren. De boot is dus zeker zeewaardig, nu de bemanning nog. Haha! Nee, zonder gekheid: we gaan heelhuids aan de overkant komen. Maar het zal afzien worden. De tijd zal langzamer gaan dan in het drukke leven de uren wegtikken. Ken je het televisieprogramma “24-uur-met”? Nou, dat dus, maar dan de XXL-variant. Zo stel ik het me voor. Ik ben ontzettend nieuwsgierig om dat te ervaren. Hoe het is als je zoveel tijd met elkaar hebt dat je elkaar rustig kunt laten uitpraten, dat je onderwerpen kunt uitsmeren over verschillende dagen. Daar heb je in het normale leven toch helemaal geen tijd voor?

De wil

Maar ook hoe nederig ik moet zijn aan boord: we gaan met doorgewinterde professionals en zij delen de lakens uit. Ik ben geen CEO op het schip, maar matroos. Ik moet volgen.
En als ik dan even kan en mag genieten, dan ga ik dat met volle teugen doen. De sterrenhemel moet oneindig zijn op de volle oceaan. Zo wijds en indrukwekkend dat je je als mens nietig en dankbaar voelt.
Het wordt een ongelooflijke ervaring voor mijzelf. En ik wil heel graag een voorbeeld zijn voor alle collega’s van JAJO. Als je een droom hebt, grijp die dan vast. Praat erover met mensen in je omgeving. Het heeft zelden met geld van doen, maar bijna altijd met de wil om iets te realiseren.

Ivo van der Mark – CEO JAJO

Fotografie: Marcel Krijger Fotografie