Geplaatst op 09 november 2023

Elk jaar worden in Nederland alleen al een half miljoen keukens weggegooid. Dat moet anders, vindt directeur Simon Rombouts van Chainable. Hij streeft naar het opleveren van 100 procent circulaire en demontabele keukens.

Het oorspronkelijke idee voor de start-up Chainable komt van Cees van Nispen. “Hij liep vijftig jaar rond in de keukenwereld. Toen hij met pensioen ging, realiseerde hij zich dat er in die vijftig jaar niet veel veranderd was. Er was nog steeds veel afval. Kon dat niet anders?” vertelt Rombouts. “Hij kwam geld halen bij de bank, waar ik toen werkte, en vertelde over zijn ideeën. Ik zag daar wel wat in en bood aan hem te helpen bij het businessmodel. En zo werd Chainable geboren.” Ze schrokken allebei van de enorme afvalberg. Alleen al in de zakelijke markt worden jaarlijks 200.000 keukens weggegooid. 

In 2020 gingen ze van start met hun plan voor circulaire en demontabele keukens en het bijbehorende ‘as a service’-businessmodel. Ook wel KAAS (Kitchen As A Service) genoemd. De basis van dit model is de klant volledig te ontzorgen. Dat betekent dat de mensen de keukens huren of kopen met een terugkoopverklaring. Chainable blijft de eigenaar van het product en houdt zo grip op de materialen. Het product bestaat zoveel mogelijk uit herwonnen materiaal en het is zo ontworpen dat het makkelijk uit elkaar te halen is. Rombouts: “Het materiaal komt terug bij ons. Wij maken afspraken met leveranciers voor een tweede leven. En we doen ook het onderhoud van de keukens.” 

Drie smaken KAAS
Chainable richt zich op de zakelijke markt. Het gaat dan met name om woningcorporaties. “We hebben 3 verschillende smaken ‘KAAS’. De eerst is de volle kaas. In deze vorm huren de corporaties de volledige keuken. Het eigendom blijft bij ons liggen. Mocht het gebouw gesloopt worden, dan nemen wij de keuken terug. De tweede variant is de milde kaas. Dit is een hybride vorm. De corporatie koopt de keuken en huurt de apparatuur. Wij willen graag energiezuinige keukenapparatuur. Dat kost iets meer aan de voorkant, maar verdient zich later terug. De corporatie rekent dit door in de huur, die daarvoor weer lagere energiekosten krijgt. Wij bieden tien jaar service en garantie. De laatste variant is de magere kaas. Hierbij koopt de corporatie de keuken en gaan wij een terugkoopverplichting aan. Wij betalen dan 25 procent van de keukenprijs vanaf x-aantal jaar. Meestal is dat na 15 jaar.”  

“Je zag dat de markt wel enthousiast reageerde in eerste instantie op ons initiatief. Circulariteit was iets nieuws, wat ze mooi vonden. Maar er was ook terughoudendheid, want het is iets totaal anders dan wat ze gewend zijn. Wij kiezen voor materialen die iets toevoegen en langer meegaan. Een keuze voor meerwaarde aan de voorkant, die staat voor een langere levensduur. Dit matchte niet met de goedkope keukens, die ze gewend waren. De keuken heeft een hoge losmaakbaarheid, waardoor de total cost of ownership lager is. Daarvan moesten we de corporaties wel overtuigen,” legt Rombouts uit.  

 Chainable bestaat nu drie jaar en levert aankomend jaar duizend keukens. “De totale zakelijke markt bestaat uit 200.000 keukens, dus we doen het al best wel aardig. We groeien zo langzaam door naar een paar procent marktaandeel. Zoveel dat we voldoende slagkracht hebben om de markt te duwen naar circulaire keukens. Dat is ons streven.” 

Ook aan de andere kant van de keten – die van de leveranciers – is Rombouts actief. “Over drie weken ga ik naar Oostenrijk naar een grote leverancier voor meubelbeslagen van keukens. Zij zijn wereldleider in de scharnieren bij keukens, maar hebben nog nooit een scharnier van een ladeblok teruggenomen. Je hebt volumes nodig om door dit soort partijen serieus genomen te worden. Zij werken graag met voorspelbare volumes. Wij prikkelen ze, ook financieel, om nou eens een opknapbare ladenbak te creëren. Zo proberen we die hele keten in gang te zetten,” licht Rombouts toe. “Met vier van de acht hoofdleveranciers hebben we al afspraken.”  

Peloton
Het einddoel van Chainable is dermate groot te worden dat de gevestigde keukenpartijen niet meer om hen heen kunnen. “We willen dat die grote spelers ook op die manier gaan ondernemen. Als die markt op deze manier circulair wordt gemaakt, is ons werk af. Wij gaan ons dan wellicht weer op nieuwe ontwikkelingen richten. We willen steeds een beetje voor dat peloton uit blijven fietsen. Laten zien waar ze naar toe moeten. Ook weer niet te ver, want anders weten ze niet waar ze naar toe moeten.”  

Over het ontwerp van de keukens van Chainable is wel even nagedacht, vertelt Rombouts. “Bij traditionele keukens zie je dat de kasten tegen elkaar aan staan met een dubbele wand. Bij elke ladekast zit ook weer een achterwand. Veel materiaalgebruik dus. Dit is zo gemaakt om de keuken een bepaalde stabiliteit te geven. Wij hebben een gerecycled klikbaar frame ontwikkeld, die diezelfde stabiliteit geeft. En gebruiken zo veel minder materiaal. Dit is een hele andere manier van keukens ontwerpen. Een gemiddelde keuken gaat maximaal twintig jaar mee, die van ons wel zestig. Onze keukens hebben bijvoorbeeld ook een robuust blad, dat meerdere keukenlevens meegaat. Na elke levensduur polijsten we het en kan ‘ie weer vijftien jaar mee.” 

“Je moet ook opletten dat je niet gezien wordt als geiten-wollen-sokken- oplossing,” vervolgt Rombouts. “Want anders krijg je geen massa. We maken ook iets moois met oog voor design. De gebruikte materialen zijn allemaal herbruikbaar. De keukenfrontjes zijn na vijftien jaar wel op. De kleur wordt minder, ze worden vies en lelijk. Die recyclen we dan. En dan kun je daar weer nieuwe frontjes opzetten. Door de hoge losmaakbaarheid kun je de keukens ook makkelijk aanpassen en kiezen voor een andere opstelling in gebruik.”  Het ontwerp is nog niet helemaal perfect volgens Rombouts. “We begonnen met 79 procent circulair. We zitten inmiddels op 88 procent circulair en we willen uiteindelijk naar 100 procent circulair.”