Geplaatst op 17 maart 2022

Met dit hart duiden we het gebouw aan als ‘donorgebouw’.

Symbolisch hart

De start van de ontmanteling van het complex is eind januari symbolisch vorm gegeven. Stefan Boere, regiomanager West bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, overhandigde een plaquette in de vorm van een hart aan wethouder Rogier Tetteroo in bijzijn van Alex Verkuijlen, directeur New Horizon Urban Mining. “Met dit hart duiden we het gebouw aan als ‘donorgebouw’, waarmee wordt voorkomen dat vrijkomende, waardevolle materialen verloren gaan”, legt Alex uit. Na de oogst van bruikbare circulaire materialen en de asbestsanering in en rondom het pand, zal de machinale ontmanteling plaatsvinden door New Horizon Oogstbedrijf B.V.

Ik vind het prachtig om te zien dat er steeds meer duurzame initiatieven worden ontplooid, omdat men zich steeds meer bewust is van het effect van ons handelen op het milieu.

Mooi duurzaam initiatief

Wethouder Tetteroo is zeer enthousiast over deze insteek: “Ik vind het prachtig om te zien dat er steeds meer duurzame initiatieven worden ontplooid, omdat men zich steeds meer bewust is van het effect van ons handelen op het milieu. Dit wordt nog belangrijker, gelet op de grote bouwopgave voor betaalbare woningen.”

contentpagina 620x375 px Circulariteit- voormalig verpleeghuis wordt donorgebouw

Gekoesterde herinneringen

Janssen de Jong Projectontwikkeling kocht het pand in 2018 van Zorgpartners. Arie van Eijk, projectleider Vastgoed bij Zorgpartners Midden-Holland, heeft er heel wat voetstappen liggen: “Alles van waarde is weerloos, schreef Lucebert ooit. En zo is dat. Gedachten die bij je opkomen wanneer je het gezichtsbepalende gebouw aan de Bloemendaalseweg ziet, worden herinneringen aan het 48 jaar oude verpleeghuis die je koestert wanneer het er niet meer staat. Hoe mooi is het dan dat materialen die ooit voor deze zorglocatie waren bedoeld, opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet? Ik ben benieuwd hoelang dit nieuwe project de tijd zal weerstaan en wens Janssen de Jong Projectontwikkeling en New Horizon veel succes toe bij de realisatie van dit plan.”

V.l.n.r.: Jan Willem Jansen (projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling), Stefan Boere (regiomanager West Janssen de Jong Projectontwikkeling), Peter van Vliet (hoofd Realisatie New Horizon) en wethouder Rogier Tetteroo.

Hoe mooi is het dan dat materialen die ooit voor deze zorglocatie waren bedoeld, opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet?

Ontspannen setting

Het plan kent veel water en groenvoorziening, wat in combinatie met de positionering van de woningen langs korte, informele ontsluitingsstraatjes zorgt voor een ontspannen, welhaast dorpse setting. En dat midden in een stad als Gouda, nabij alle stedelijke voorzieningen. De verkoop start naar verwachting rond de zomer, waarna in de eerste helft van 2023 gestart kan worden met de nieuwbouw.