Geplaatst op 13 april 2021

Tachtig jaar. Het is een leeftijd zoals die van opa’s en oma’s en zo oud als Olivier B. Bommel nu is. Een heel leven is voorbij geflitst voor onze bedrijvengroep. Normaal vier je dan een groot feest als je zo’n mijlpaal hebt bereikt. Maar in dit nieuwe coronajaar is het geen tijd voor teveel slingers en ballonnen. Net zoals dat in 1941 niet het geval was.

Ik ben overigens niet extreem groen. Ik ben gek op de natuur, de wind en weersomstandigheden, maar ook realist. Mijn conclusie is dat duurzaamheid vasthangt aan een allesomvattende voorwaarde: het moet meekunnen in de lineaire economische markt. En het moet dus betaalbaar blijven om grote stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Gelukkig zien we steeds vaker dat innovatieve circulaire vastgoedproducten goed meekunnen in die voorwaarde.

En dat zet ons aan het denken. Huizen van stro zie ik in 2101 niet gebeuren. Maar ik ben er wel van overtuigd dat er in 2101 geen materialen in de vastgoedketen onbeschreven zullen zijn. Stenen, heipalen, fundering, kunststof, houten en stalen frames. Al die grondstoffen zullen genummerd en vastgelegd zijn in een digitale vastgoedbibliotheek. Klaar voor hergebruik. Klaar om geoogst te worden.

Onze interne organisatie is er klaar voor. We transformeren van een groep van bouwspecialisten naar een circulaire partner in de vastgoedketen. Dat betekent dat we de hele cyclus van vastgoed – van nieuwbouw, onderhoud, renovatie, herontwikkeling en het oogsten van materialen – onder één dak binnen onze groep hebben.

Het zorgt ervoor dat onze klanten een vloeiende overgang doormaken tussen de verschillende fasen van het vastgoed. Niet 25 e-mails sturen om bij het volgende loket te komen, maar aan de hand van data en het klantprofiel direct doorpakken binnen de ambitie van onze klant. Daarbij gebruiken we de levenscyclus van vastgoed – met alle kansen en wetmatigheden – om samen vooruit te komen. Het is een flinke stap in onze circulaire gedachte, die de aankomende jaren nog veel meer vorm gaat krijgen.

In columns en duogesprekken met autoriteiten uit verschillende (deel)sectoren laat ik terugkerend mijn licht schijnen op onder andere thema’s als: circulariteit, passie, samenwerking en leiderschap. Mijn doel is om samen met andere professionals de wereld van morgen en overmorgen een beetje beter te maken. Wil jij een onderwerp toevoegen in mijn publicatieserie? Of ken jij een karakteristiek persoon waarmee ik zeker in gesprek moet gaan? Laat het me weten!

Ivo van der Mark – CEO JAJO