Geplaatst op 16 juni 2020

Pieter en Ivo

“De pandemie is in die zin niet alleen een crisis gebleken, maar zeker een reset voor veel vastgeroeste gedachtes”, zo concluderen de topmannen van de groep bouwspecialisten. Het circulaire debat raakte daarbij in een stroomversnelling, een ontwikkeling die de duurzame filosofie van Janssen de Jong Groep in de kaart speelt. Pieter Pijper: “Mensen zijn geschrokken en denken na over onderwerpen waar wij al langer met onze dienstverlening op inspelen.”

Ivo van der Mark haakt in: “Met onze kennis over de gehele projectketen adviseren we nu letterlijk financiers en beleggers en nemen opdrachtgevers en overheden bij de hand. Enerzijds om projecten in deze moeilijke tijd vooruit te duwen – Nederland aan het werk te houden – en anderzijds om de juiste keuzes te maken. Juist nu! Dan heb ik het niet alleen over vraaggestuurde oplossingen voor vandaag en morgen, maar vooral over relevantie voor vandaag én over vijftig jaar. Natuurlijk komt daar onze duurzame visie om de hoek kijken.”

Wat betekent dat concreet?

Hoe uit die rol zich op dit moment?

Ivo: “We zijn geen stenen-leggers, we zijn kennisdragers en kunnen daarmee een regisseursrol pakken in de vernieuwingsopdracht waar Nederland voor staat. Óók in coronatijd.”

Pieter: “Daarbij overschatten we onszelf overigens niet, maar maken onze rol niet kleiner dan de realiteit. De markt heeft voortrekkers nodig en wij kunnen die rol concreet vervullen, gewoonweg omdat wij met al onze dochterondernemingen de keten als het ware in onze familie hebben.”

Wat-betekent-dat-concreet-1

Hoe doen jullie dat?

Ivo: “Onze ondernemingen beschikken stuk voor stuk over kennis en actuele data van deelfacetten van een project of een ontwikkeling. Met die informatie helpen we op dit moment overheden met kennis en cijfers, maar ook financiers staan we bij. Iedereen heeft behoefte aan informatie. Aan het totaalplaatje. Dat maakt uiteindelijk het verschil of een project stagneert, helemaal niet van start gaat, óf dat er wél voldoende vertrouwen is om te accelereren. Hetgeen Nederland zo naar snakt.”

Pieter: “Het blijft niet alleen bij kennis delen, context geven en argumenten aandragen. Uiteindelijk is er soms meer nodig om een project vlot te trekken. Zeker nu. Noem het lef of hoe je wilt, maar we leggen letterlijk skin in the game. We participeren in projecten in termen van een financiële investering. Dat is wezenlijk anders dan simpelweg een prijs op een project plakken en zien wat er gebeurt.”

Qoute_In de pers- interview in VG Visie met CEO Ivo van der Mark en CFO Pieter Pijper 3

Hoe verklaar je die breuk?

Ivo: “The War of Talent is hevig. Je kunt een fantastisch modern kantoor neerzetten in een buitengebied, maar dat trekt young professionals niet over de streep. Een kantoor moet op de juiste plek staan, met een directe ov-verbinding en in een dynamische omgeving. Tel daarbij op dat er steeds meer behoefte aan faciliteiten binnenin kantoren is. Aan sfeer en aankleding. Dat zie je terug in de vierkante meters.”

Is de geest nu meer rijp voor duurzame ontwikkeling?

Is de geest nu meer rijp voor duurzame ontwikkeling?

Ivo: “Zeker. Het werkt niet om op een greenfield een kantoor neer te zetten en te hopen dat de nieuwe generatie medewerkers daar komt werken. Verder geredeneerd: het voegt ook niet meer toe om een kantoor te slopen en daarmee eigenlijk kapitaalvernietiging te accepteren. Restaureren en renoveren, zeggen wij. Inbreiden in plaats van uitbreiden. Daar is de geest nu zeker rijp voor. In Amsterdam, Utrecht en Delft renoveren wij kantoren binnen deze filosofie. Een tweede leven van vastgoed. Hip, happening en verantwoord.”

Pieter: “Eens Ivo. Dat de natuur vroeg of laat terugslaat, dat besef wordt nu breder gedragen in de markt dan bijvoorbeeld in Q1 van dit jaar. Zo snel kan dat gaan. Dat heb jij gezien in reacties op  projectenvoorstellen.”

Ivo: “Klopt. De afgelopen jaren hebben we hard moeten trekken aan projecten waar we een meer duurzaam voorstel neerlegden. Alsof er dan een soort bewijslast-achter-de-komma nodig was. Door de coronacrisis is er een vliegwiel gekomen die een soort commerciële impasse op dat vlak heeft doorbroken. Naast een zakelijk belang is er ineens een intrinsieke motivatie geboren en kijken vastgoedprofessionals anders naar duurzaamheid. Dat is de winst van het moment.”

Is er nu meer aandacht voor deze projecten en zienswijze?

Is er nu meer aandacht voor deze projecten en zienswijze?

Ivo: “Het zal je niet verbazen dat houtbouw in deze crisis het goed doet in de gesprekken die we voeren.”

Als jullie mogen dagdromen: wat zie je dan?

Ivo: “Ons hogere doel is het sluiten van de cirkel in de vastgoedketen. Onze circulaire visie. We hebben een lange weg te gaan. De sector, maar ook onze Janssen de Jong Groep. Wij nemen absoluut een voortrekkersrol in de markt, maar uiteindelijk geldt ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’.”

Zoals?  
Pieter: “Interne kennisoverdracht, dataruil en de samenwerking tussen onze dochterondernemingen is de basis. Daar begint het. Daar moeten we elkaar stimuleren – onderbouwd met cijfers en feiten – om de waarde van circulariteit in de vastgoedmarkt tussen de oren te krijgen.”

Ivo: “We nemen de tijd. Onze filosofie vaart niet op een hype, maar leunt op een fundament. Met ons Young Potential Development Programma zorgen we ervoor dat de nieuwe generatie Janssen de Jong-managers klaargestoomd worden om ons gedachtegoed straks voort te zetten. Over duurzaamheid gesproken!”

Bekijk hier het artikel in VG Visie.

Tekst: Jan Bakker – Beeld: Marcel Krijger