Geplaatst op 24 september 2020

Waterspuwende draak

DEN BOSCH – De Drakenfontein ligt als talloze puzzelstukjes op de werf, blokken natuursteen waar op het eerste oog niet te zien is wat nu waar hoort onder het bekende gouden monument vóór het Bossche station. Er wordt minutieus gewerkt om de 107 jaar oude fonteinbak, de pilaar, de herdenkingstekst én de vele frutsels weer nieuw leven te geven. Als over een klein jaar het monument in Den Bosch weer wordt opgebouwd, gaat na alle precisie het natuursteen niet glimmen. Maar hè, dat doet de gouden Draak zelf al.

Foto: Een van de waterspuwende draken

4

Hand van de oude meester

De tekst is sterk verweerd, maar nog net leesbaar. ,,Daar gaan we weinig aan doen. Beter leesbaar maken door het op te hakken is een doodzonde. Het is een principe-kwestie’’, stelt bedrijfsleider Ron Waroux. ,,Je komt niet aan de hand van de oude meester.’’ De handen begin 1900 van de steenhouwers van N. Glaudemans & Zn. uit Den Bosch en de beeldhouwers van het Bossche atelier van Jac. en Jos. Goossens.

De steenblokken, soms wat groen uitgeslagen door bronzen onderdelen, én de treden van het monument gaan de volgende maand in Duitsland in bad. In een bad waarbij hars in het steen wordt geperst. Dat luistert nogal nauw, waarbij de droogte van de stenen bepalend is. ,,Het zorgt er voor dat de pilaar en treden niet verder verweren.’’ Zo simpel kan het dus ook zijn. En nodig, want het vele (auto)verkeer zal het Stationsplein en De Draak ook in de toekomst blijven gebruiken als draaischijf.

Foto: Code in de stenen die in 1900 moest helpen bij het in elkaar zetten van het monument. Het ronde plaatje rechtsboven heeft dezelfde code. 

6

Het betere handwerk

Het betere handwerk staat in schril contrast met het gebruik van de gigantische diamantzaag. ,,Die snijdt het steen voor de fonteinbak. En een robot maakt vervolgens de bak, zeg maar het ambachtelijk vak met de beitel.’’ De fonteinbak wordt écht vervangen. Frans kalksteen maakt plaats voor Engels kalksteen. Kenner Waroux: ,,De Engelse steen is wat minder grof van structuur, maar in kleur ligt het dicht bij elkaar.’’

De leek zal het dus helemaal niet opvallen als de draakjes water in de bak spuwen. In een verloren hoekje op de werf staat een bak met de oude waterleiding. Die is écht onbruikbaar en inmiddels is er bij het Bossche station een nieuwe waterleiding getrokken, richting ondergrondse parkeergarage.

Foto: De oude waterleiding van het monument.