Geplaatst op 11 maart 2021

Al die maanden was daar aandacht voor mijn leeftijd: een jonge vent aan het hoofd van een omvangrijke bouwbedrijvengroep. En telkens deed ik daar luchtig over. Ik was degene die dit van jongs af aan had gepland en stapje voor stapje naar het voorzitterschap toegroeide.

Zo was het voor mij ook. Sterk gefocust op de job. En net als met autorijden was het direct voor het echie in 2020. Ja, ik had mijn uitgesproken visie netjes in glimmende PowerPoint-presentaties. Meer synergie tussen onze 32 bedrijven, meer effort op het ontsluiten van de totale vastgoedketen en circulariteit als leidraad om niet de grootste te worden, maar wél de meest impactvolle van Nederland. Geen vuiltje aan de lucht, zo leek het.

Het werd dringen geblazen in mijn hoofd. Elke minuut van de dag dacht ik aan de toekomst van Janssen de Jong Groep. Een continue stroom van scenario’s draaide ik af. Soms wel vijftien naast elkaar, met als hoofdthema de verantwoordelijkheid voor duizend collega’s, die veelal kostwinner zijn voor duizend huishoudens.

Maarja, de crisis. De dreigende onrust. Dan praat je niet makkelijk over extra investeringen.
Ik moest wat doen, vond ik zelf. De angel eruit halen. “We komen samen de crisis door”, riep ik samen met onze CFO Pieter Pijper tegen onze duizend collega’s, “We gaan niemand ontslaan”. Ondernemers en andere CEO’s en mensen uit mijn netwerk, vonden die uitspraak gewaagd: “Hoe kun je dat nou roepen? Dat weet je helemaal niet. Stel dat de hele bouw stilvalt?”. Maar voor mij was het de enige juiste beslissing die ik kon nemen als CEO.

Dit is trouwens de eerste keer dat ik er langer bij stilsta. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat mijn eerste jaar als CEO een relaxt jaartje was, precies zoals ik had voorzien en uitgestippeld. Dat is onzin. Het heeft me wel gesterkt in mijn filosofie dat we het samen moeten doen. Janssen de Jong Groep en alle bedrijven die daar onderdeel van mogen zijn, maar ook samen met onze samenwerkingspartners.

In columns en duogesprekken met autoriteiten uit verschillende (deel)sectoren laat ik mijn licht schijnen op onder andere thema’s als: circulariteit, passie, samenwerking en leiderschap. Mijn doel is om samen met andere professionals de wereld van morgen en overmorgen een beetje beter te maken. Wil jij een onderwerp toevoegen in mijn publicatieserie? Of ken jij een karakteristiek persoon waarmee ik zeker in gesprek moet gaan? Laat het me weten!