Geplaatst op 08 juni 2021

Monumentaal erfgoed

Het oorspronkelijke klooster is tussen 1902 en 1905 gebouwd. Rond 1996 is het klooster gesloopt, waarbij de voorgevel intact is gebleven. Een stukje monumentaal erfgoed is hierdoor bewaard gebleven. In het voorste gedeelte is een commerciële ruimte gebouwd van drie verdiepingen die wordt verhuurd. Daarachter is een appartementencomplex gebouwd: Kloosterhof 1 – 27 van Wonen Limburg. Het complex is dus inmiddels 25 jaar oud en de voorgevel nog ouder.

Werkzaamheden

“Bij de inspectiewerkzaamheden constateerden we onder meer dat het smeedijzeren sierwerk in de vorm van ‘bekroningen’ op de drie torentjes op de monumentale voorgevel erg aangetast zijn door weer en wind. Deze worden door zusterbedrijf Van der Vegt volgens de oude ambacht met de nieuwe eisen van tegenwoordig precies nagemaakt. De betonafdekkers worden door zusterbedrijf Meesters In hersteld. Zij zetten tevens de torentjes weer stevig vast. De scheurvorming in het metselwerk als gevolg van het loslaten en naar beneden zakken van de betonafdekkers wordt hersteld door zusterbedrijf Koninklijke Woudenberg.” Door middel van het aanbrengen van zogenoemde ‘wokkels’ (roestvaststalen staven in de vorm van een wokkel) in de uitgefreesde voegen wordt de verbinding in het gescheurd metselwerk hersteld.
“Fantastisch dat we deze mooie monumentale voorgevel samen met onze zusterbedrijven met hun specifieke expertises weer in ere kunnen herstellen!”, aldus Marcel.