Geplaatst op 24 maart 2022

Of ik nog steeds zo gedreven ben? Zeker.

Enthousiasme en innovaties

Michel Baars: “Of ik nog steeds zo gedreven ben? Zeker. Dat komt enerzijds door het team van New Horizon; jonge professionals die met veel enthousiasme bezig zijn met innovaties. Daarnaast voel ik me snel uitgedaagd, dat is gewoon mijn karakter.”

Wij hebben een techniek ontwikkeld om ‘nieuw’ beton te maken van oud beton. Zelfde prijs, zelfde kwaliteit maar wel duurzaam.

CicloBrick: circulaire bakstenen

Michel: “Beton is bijvoorbeeld een van de meest verontreinigende bouwmaterialen ter wereld. Wij hebben een techniek ontwikkeld om ‘nieuw’ beton te maken van oud beton. Zelfde prijs, zelfde kwaliteit maar wel duurzaam. Ook hebben we een samenwerking met baksteenfabrikant Wienenberger waarbij wij gesloopte keramisch materiaal zoals tegels en bakstenen schoonmaken. Dit materiaal is de grondstof voor de CicloBrick. Bakstenen die er gewoon uitzien als een traditionele baksteen maar zijn gemaakt van een hoog percentage gerecyclede materiaal. Samen met het Eindhovens Znd en Icopal hebben we Citumen ontwikkeld; bitumen dat is gemaakt van gebruikt bitumen. En met Knauf werken we samen om van de gipsplaten die we oogsten, nieuwe gipsplaten te maken. Samenwerken en innoveren is iets wat we graag doen.”

Wie wil er niet een betere wereld achterlaten voor de volgende generatie?

Het kán anders!

“Wij richten ons op iedereen die vastgoed bezit en iets met dat vastgoed doet”, besluit Michel. “Dan kun je denken aan projectontwikkelaars, institutionele beleggers, woningbouwcorporaties maar ook architecten die betrokken zijn bij de transformatie van gebouwen. En ja, het gaat goed maar we zijn er nog niet. Soms voelt onze missie als zwemmen tegen de stroom in en dat kost energie, tijd en geld maar het houdt ons ook scherp. Wie wil er niet een betere wereld achterlaten voor de volgende generatie? Daar kun je vervolgens lang en breed over praten maar je kunt beter iets dóen. Het moet gewoon anders, zeker omdat het anders kán!”

Tekst: Cai Vosbeek