Geplaatst op 15 september 2020

Groeien als individu en als team

Door de afgelasting van de Youth America’s Cup begin 2021, viel het doel voor de Team DutchSail – Janssen de Jong campagne even weg. Inmiddels heeft het team zicht op een alternatief evenement en een serie van vijf alternatieve grote evenementen. Waarover medio oktober meer duidelijkheid wordt verwacht. Tegelijkertijd is er wel ruimte ontstaan in het programma om letterlijk eens in een ander schuitje te stappen.

Coach Pieter-Jan Postma: “We hebben zicht op een alternatief evenement in de 69F, de foiling boot waarmee we nu ook vanuit Muiden trainen, dat zal begin volgend jaar zijn. Maar door het wegvallen van de Youth America’s Cup hebben we nu wel ruimte gekregen om ook andere dingen te doen in het programma. Uit eigen ervaring weet ik wat het voor de teamdynamiek doet om een dergelijke trip met bijbehorende verantwoordelijkheden mee te maken. Tegelijkertijd hebben een aantal zeilers uit het team ook de uitgesproken wens om mee te doen aan de Ocean Race in de toekomst. Voor hun is deze trip een ideale kennismaking met het oceaan zeilen. Het is fantastisch dat we deze kans en mogelijkheid krijgen van Sailing Holland.”

Zeilers kijken uit naar trip

Voorafgaand aan de trip lieten de vijf geselecteerde zeilers weten uit te kijken naar de trip.

Robin Becker: “Het wordt mijn eerste trip met een dergelijk schip. Ik kom uit de kleinere bootjes, het Olympische zeilen. Nog niet eerder heb ik de kans gehad om op zee een meerdaagse trip te maken. Dat we deze mogelijkheid nu krijgen en zeker met dit team is geweldig. Deze ervaring zal ons als team zeker verder gaan helpen. We hebben straks gedeelde ervaringen.”

Cas van Dongen: “Voor iedere zeiler is de Ocean Race stiekem altijd een droom. Als je dan de kans krijgt om op zo’n manier ervaring op te doen dan moet je die pakken. Ik ken de verhalen, heb vaak genoeg gehoord hoe het leven aan boord is. Ik vind het heel gaaf dat we nu de kans krijgen om dat zelf te ervaren.” (Van Dongen zijn vader zeilde tweemaal de Whitbread Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race red.)

Ismene Usman: “Ik heb nog niet eerder een dergelijke zeiltocht gemaakt. Maar ik kijk er onwijs naar uit. Al sta ik er wel om bekend dat ik het snel koud heb, dus dat zal nog wel een uitdaging worden.”