Geplaatst op 21 oktober 2020

Team DutchSail Janssen de Jong richting Italië voor Grand Prix Sardinia

Matchracen

De periode sinds de doop begin september is door het team onder andere gebruikt om hard te werken aan de matchrace skills. Door de inbreng van experts als Annemiek Bes en Dirk-Jan Korpershoek zijn er snel grote stappen gezet.

Coach Pieter-Jan Postma: “Het matchracen doen we echt om de tactische vaardigheden omhoog te schroeven. Bij het matchracen vaar je één tegen één, boot tegen boot. De ervaringen en het niveau binnen het team waren daar voordat we begonnen behoorlijk verschillend in. Maar met de hulp van Annemiek en Dirk-Jan hebben we dat in een relatief korte tijd naar het niveau van nationale top gekregen. De basis, het fundament is gelegd en staat stevig. Vanuit daar kunnen we weer verder gaan bouwen.”

Team DutchSail Janssen de Jong richting Italië voor Grand Prix Sardinia

Snelheid, stabiliteit en acceleratie

Na terugkomst heeft het team een anderhalve week intensief getraind op het IJ-meer vanuit thuishaven Muiden. Waar de faciliteiten van de KNZ&RV Muiden gebruikt konden worden.

Zeiler Lars van Stekelenborg: “We hebben het beest (de 69F red.) in Muiden echt beter leren kennen. We hebben mooie trainingsuren kunnen maken onder meestal goede omstandigheden. De nadruk lag op de snelheid, de stabiliteit en de acceleratie: het zo snel mogelijk op de foil en dus uit het water komen. Daar hebben we echt goede stappen in gezet.”

Stappen die zich medio november tijdens de Grand Prix Sardinia moeten gaan uitbetalen. Hoe het programma er na november uit gaat zien is op het moment van schrijven van dit bericht nog niet duidelijk.

Coach Postma: “We leven in een uitdagende tijd van verandering, het maken van plannen is lastig en er is veel onduidelijkheid. Er staan een aantal opties, zowel binnen als buiten Europa in de agenda voor begin volgend jaar. Maar de realiteit is ook dat we er op het moment nog niet te veel over kunnen zeggen. We weten simpelweg niet wat er straks begin 2021 mogelijk is. Voor nu focussen we ons op deze wedstrijdserie in Italië en blijven we de situatie goed in de gaten houden. Maar ik ben er van overtuigd dat we begin 2021 nog één of meerdere prestigieuze wedstrijden zullen varen.”