Geplaatst op 19 augustus 2020

Coach Postma vooral trots

Coach Pieter-Jan Postma was na afloop vooral trots op de manier waarop zijn team zich in Italië heeft laten zien en dat het zich met de internationale top wist te meten. Postma: “Het starten was voor ons dit evenement bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat ging vandaag in de finale, met de beste vier boten van het veld, heel goed. We waren fantastisch weg en kwamen als eerste om de boven boei. Toen kwamen we alleen in een wind-wak te recht en zeilde de andere drie boten letterlijk om ons heen.”

Postma vervolgt: “Doordat we foilen, deze boten vliegen als het ware over in plaats van door het water, gaat het hard. Zo hard zelfs dat als je iets sneller vaart je meteen een behoorlijke voorsprong opbouwt. Het gevaar is dan echter dat je zo ver voor de rest uit zeilt dat jij keuzes moeten maken over waar de wind zit en waar je dus naartoe wil. Omdat je tegenstanders kunnen zien wat die beslissing met je doet, kunnen ze daar dus ook beter op anticiperen. Zij zien het eerder als je keuze verkeerd uitvalt. Dan kunnen zij een andere keuze maken. Dat is eigenlijk wat er vandaag in de finale gebeurde.”

Team DutchSail – Janssen de Jong beste over twee regatta’s

Overall is coach Postma dan ook meer dan tevreden over het bereikte niveau en de resultaten van dit blok in Italië.

Postma: “Dit is het begin van hopelijk een hele mooie reis. Als je nu kijkt zijn we over twee evenementen, van de teams die beide evenementen gevaren hebben, het best presterende team. We stonden net als vorige week tijdens de Cup die we wonnen, deze week opnieuw in de finale. Vooraf had ik voor dit resultaat getekend.”

“Het allerbelangrijkste is dat we de boot beter hebben leren kennen, dat was ons doel. Er staat nu een hele stevige basis. Een basis gebaseerd op hard werken en echt teamwork, met een goede communicatie en waarin we zowel als team, als de zeilers individueel, op schema liggen in onze groei. Deze bagage nemen we nu mee terug naar Nederland. Na een paar dagen rust en heel even ontkoppelen gaat vanaf volgende week de focus weer vol aan. Het is nu even balen, dat is goed en dat mag. Daar zijn het ook topsporters voor. Maar we mogen, nee we moeten gewoon ontzettend trots zijn op wat we als team hebben laten zien.”