Geplaatst op 17 mei 2021

holding - van Beek - winst proloog

Weinig tot geen slaap

Aan boord van de Childhood I naast drievoudig Olympiër Pieter Jan Postma en vaste schipper EJ van Housselt maar liefst negen zeilers onder de dertig jaar. Onder hen de 26-jarige co-schipper Jelmer van Beek.

Van Beek: “Dit was weer een uitdagende etappe. Ongeveer 200 mijl langs de kust van Zweden naar het zuiden. Al snel namen we de leiding maar zodra de wind tegen draaide kwam de Ambersail weer opzetten. Aan de wind gaan zij toch nog een klein beetje harder. Hierdoor kregen we een interessante matchrace in de dichte mist. Al heel vroeg in de ochtend zijn we eigenlijk gestopt met ons wachtsysteem en is er niemand meer gaan slapen. Iedereen was alleen nog maar bezig om de boot zo hard mogelijk te laten gaan.”

De 28-jarige Rotterdamse navigator Max Deckers vult Van Beek aan: “Deze etappe was op te delen in twee stukken. In het eerste gedeelte ging het alleen maar om snelheid en zorgen dat we het juiste zeil op hadden staan, dat ging uitstekend. In het tweede gedeelte ging het meer over aanpassen en flexibel zijn, ook in de positionering van de boot. Dat ging eigenlijk ook heel goed. Uiteindelijk hebben we meer dan vier uur op een paar honderd meter van AmberSail gevaren. Zij weten uiteindelijk net voor ons te finishen. Maar we zaten er goed bij en mogen trots zijn op het eindresultaat als team.”

holding - van Veen - winst proloog

Snelkookpan voor teamproces

Laura van Veen: “Deze proloog was een snelkookpan voor ons teamproces. Door onze overwinning in de tweede etappe groeide het vertrouwen en ook de drang om deze proloog te winnen. Vooraf hadden we besproken dat deze proloog zou gaan om het leerproces, maar als je dan zo dichtbij bent wil je ook winnen. Als team zijn we supertrots dat dit is gelukt.”

holding -Team Childhood I after crossing the finish line - Picture Team Childhood

Crewlijst Proloog

 1. Jelmer van Beek (NED)
 2. Rutger Vos (NED)
 3. Max Deckers (NED)
 4. Laura van Veen (NED)
 5. Arianne van Loosdrecht (NED)
 6. Lars van Stekelenborg (NED)
 7. Robin Jacobs (NED)
 8. Julius Hallström (SWE)
 9. Matt Whitehead (SA)
 10. Pieter Jan Postma (NED)
 11. E.J. van Housselt (NED)

The Ocean Race Europe

29 mei 2021 – Leg 1: Lorient, FRA => Cascais, POR.
6 juni 2021 – Leg 2: Cascais, POR => Alicante, ESP.
13 juni 2021 – Leg 3: Alicante, ESP => Genua, ITA