Geplaatst op 18 juni 2021

Strategische opties

Na aankomst in Genua blikte schipper Simeon Tienpont terug op de etappe. Tienpont: “Veel mooier zeilweer kan je niet hebben. Het was een fantastische etappe met een hele hoop leuke strategische opties en veel zeilwissels. Er waren een aantal heel moeilijke fases met heel weinig tot geen wind, dan is het heel lastig om de boot aan de praat te houden. Terugkijkend hebben wij een hele nette etappe gevaren. We eindigen helaas weer net niet op het podium. Dat is een beetje balen.”

Op naar The Ocean Race Europe 2022-23

Team Childhood I gebruikt deze eerste Europese editie van de race om maar liefst acht young professionals klaar te stomen voor The Ocean Race Europe 2022-23. Deze young professionals, alle in de leeftijd tot dertig jaar, kregen de kans om onder leiding van schipper Tienpont en ervaren mannen als Peter van Niekerk, Wouter Verbraak, Gerd-Jan Poortman en drievoudig Olympiër Pieter-Jan Postma zoveel mogelijk kennis en ervaring te vergaren. Exponent van de volgende generatie is de 26-jarige Groninger Jelmer van Beek.

Progressie geeft vertrouwen

Van Beek vervolgt: “Zaterdag wacht hier nog de kustrace, theoretisch hebben we nog een kans op het eindpodium maar dat gaat heel lastig worden. We hebben dat niet meer in eigen hand. Als ik alvast terugkijk dan heb ik onwijs genoten van deze race. Met zeven van deze boten racen is een geweldige ervaring. Onze progressie geeft vertrouwen en ik hoop met een groot deel van dit jonge team hier over twee jaar wel op de hoogste trede te staan! Dat is de ambitie.”

Vertrouwen en zelfverzekerdheid

Ook Laura van Veen, een van de twee vrouwelijke young professionals kijkt zeer positief terug op de ervaringsuitwisseling. Van Veen: “We hebben in de samenwerking sinds de eerste etappe een hoop stappen gemaakt als team. Alle young professionals staan nu op hun positie aan boord en nemen de verantwoordelijkheid voor de positie waar hij of zij staat. Deze periode heeft echt voor super veel vertrouwen en zelfverzekerdheid gezorgd. Natuurlijk kunnen en moeten we daar nog verder in groeien, maar daar zijn echt grote stappen in gemaakt. En de pro’s, of de veteranen om ze maar even zo te noemen, hebben met ons super veel kennis gedeeld. Kennis waar wij nu op door kunnen gaan. Daar zijn we ze ongelofelijk dankbaar voor.”

Team Childhood I stijgt naar plaats vier in het klassement

Klassement na Leg 3

  1. Mirpuri Foundation Racing Team – 18 punten.
  2. AkzoNobel Ocean Racing – 17 punten.
  3. Sailing Poland – 15 punten.
  4. Team Childhood I – 12 punten.
  5. The Austrian Ocean Race Project – 10 punten.
  6. AmberSail – 2 – 9 punten.
  7. Viva Mexico – 8 punten.

Zaterdag 19 juni wacht in Genua de afsluitende kustrace waarin de top drie nog respectievelijk 3, 2 en 1 punt kunnen verdienen.

Fotografie: Sailing Energy, Brend Schuil, AmberSail 2 en Irina Brom