Geplaatst op 29 mei 2021

Schipper Tienpont tijdens de start Foto: Brend Schuil / Team Childhood

Uniek moment in Nederlandse zeil geschiedenis

Schipper Simeon Tienpont was vooraf opgetogen en besefte dat het een bijzonder moment was. Tienpont: “Dit is een uniek moment in ieder geval in de Nederlandse zeil geschiedenis. We staan vandaag aan de start met een team van zes jonge Nederlandse professionals plus met Verbraak, Poortman, Van Niekerk en mijzelf wat oudere ervaren mannen. Daarnaast hebben we met Julius Hallström (SWE) en Matt Whitehead (RSA) nog eens twee andere jonge professionals aan boord.”

Links: The Austrian Ocean Race Project. Rechts: Team Childhood I Foto: Sailing Energy / The Ocean Race

Verbraak kijkt vooruit op Leg 1

De wind omstandigheden bij de start, zaterdag aan het begin van de middag, waren extreem licht. Wouter Verbraak, navigator aan boord van de Team Childhood I, verwacht verderop in de etappe echter ook andere omstandigheden. Verbraak: “Het gaat er deze etappe om dat je zeker in het begin van de race bij de vloot blijft. Raak je los dan wordt het een hele uitdaging voor de rest van de etappe om weer aansluiting te krijgen. We verwachten een stevige wind rond Finisterre en ook verderop in de etappe als we de Atlantische Oceaan op gaan richting het waypoint. Maar zeker ook daarna wanneer we weer terugkomen richting het Europese vasteland zullen we nog te maken krijgen met behoorlijk ruige weersomstandigheden. Aan het einde van de etappe op dinsdag of woensdag krijgen we dan weer opnieuw te maken met weinig wind. Wat betekent dat het tot de finish in Cascais, vlak voor de haven spannend zal blijven.”

Laura van Veen (NED)

Klaar om te racen

Laura van Veen (NED): “Na een intensieve voorbereiding met de eindoverwinning in de Prologue zijn wij als team klaar voor de start van The Ocean Race Europe! We hebben een geweldige ontwikkeling doorgemaakt als team en willen onszelf graag blijven verbeteren. We zijn allemaal erg enthousiast en klaar om te racen!”

Live tracker

De verrichtingen van de Team Childhood I en andere boten zijn live te volgen via de tracker op de website van The Ocean Race.

The Ocean Race Europe

29 mei 2021 – Leg 1: Lorient, FRA => Cascais, POR.
6 juni 2021 – Leg 2: Cascais, POR => Alicante, ESP.
13 juni 2021 – Leg 3: Alicante, ESP => Genua, ITA

Fotografie: Sailing Energy / The Ocean Race, Brend Schuil / Team Childhood en Sander van der Borch.