Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden9

Even voorstellen: Jari Blom, 22 lentes jong en woonachtig in Hellouw. Hij is 3e jaars student Civiele Techniek bij Avans Hogeschool. Vader Cor werkt bij dochteronderneming Hercuton en ook Jari werkt daar sinds zijn 17e tijdens vakanties en vrije dagen. En dan komt het moment dat je voor je opleiding de kans krijgt stage te gaan lopen in het buitenland. Wat doe je dan?

Jari “Ik wilde al in het 1e jaar stage lopen in het buitenland, maar dat was toen niet toegestaan. Dit studiejaar mocht het gelukkig wel. Ik ben me dus gaan verdiepen in de mogelijkheden en heb bij verschillende bedrijven gesprekken gehad. Uiteindelijk heb ik voor Janssen de Jong Groep gekozen, omdat die opdracht mij het meeste aansprak.”

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden4

Wat was er allemaal geregeld voor jullie?

Er was ter plaatse een contactpersoon die we vanuit Nederland al konden benaderen voor vragen. Vanuit Windward Roads was een appartement beschikbaar gesteld. Hier heb ik samen met Maikel gewoond. Het ticket hebben we zelf geboekt, maar de rest is door Janssen de Jong Groep geregeld. We werden op het vliegveld opgehaald door Danny – een collega van de werkplaats van Windward Roads – die ons naar het appartement bracht. Hij heeft ons de dag erna ook wegwijs gemaakt op het eiland.

Wat neem je mee voor zo’n lange periode?

Eigenlijk hetzelfde als wanneer je op vakantie gaat: voornamelijk kleren en zonnebrand.

Foto: Geiten gevangen met alle werknemers op het project terrein.

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden5

Wat deed je zoal tijdens je stage?

Ik heb de helft van mijn stageperiode op Sint Maarten doorgebracht en de andere helft op Sint Eustatius gewerkt. De werkzaamheden waren heel divers, van het maken van tekeningen tot het helpen op de bouwplaats. Ik heb onder meer een update verzorgd van het equipmentboek met al het materieel van Windward Roads. Samen met Maikel heb ik regelmatig GPS-coördinaten uitgezet ter voorbereiding van werkzaamheden. De tweede helft van mijn stage heb ik vooral voor Statia Roads B.V op Sint Eustatius gewerkt. Daar was net een project gestart waar ze wel een stagiair konden gebruiken. Met een propellervliegtuig is het slechts 18 minuten vliegen van Sint Maarten naar Sint Eustatius. Het was een ontzettend leerzame periode waarin ik met collega’s in een groot huis woonde dat ook als kantoor fungeerde.

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden7

Hoe was het klimaat?

Toen we net arriveerden was het boven de 30 graden in de volle zon. Mijn huid heeft echt even aan het andere klimaat moeten wennen en de zonnebrand vloeide rijkelijk. Wij verbleven er in de winterperiode, dus de temperatuur werd gedurende de maanden wel iets lager. En we hadden natuurlijk airco op kantoor, dat scheelde ook veel.

Wat deed je in je vrije tijd?

Het zijn mooie eilanden met heel veel mooie stranden. Onze vrije tijd brachten we meestal aan het strand door.

En hoe zat het met koken?

Bijna alles in de supermarkt moet ingevoerd worden. De prijzen op de eilanden liggen dan ook aanzienlijk hoger dan in Nederland. Dat was wel even wennen bij het boodschappen doen. Ik heb vooral veel pasta en kip gekookt en natuurlijk afhaalchinees gegeten.

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt?

Ik heb gemerkt dat ik het fijn vind om met andere mensen samen te wonen. Voor de gezelligheid, maar ook om bijvoorbeeld te koken. Ik heb een paar dagen alleen in het appartement gezeten en dat vond ik toch minder prettig.

Heb je nog souvenirs meegebracht?

Van een collega op Sint Eustatius heb ik een kenteken van een oude auto gekregen, deze heeft een prominente plaats op mijn slaapkamer gekregen. Daarnaast heb ik wat t-shirts en een oude landkaart van de hele Caribbean gekocht.