Geplaatst op 03 maart 2021

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (3)

Selectie Team DutchSail – Janssen de Jong

Voor dit evenement heeft coach Postma vier van de in totaal negen bij het project betrokken zeilers geselecteerd. Postma: “We hebben Cas van Dongen op het stuur, Scipio Houtman op de main en Ismene Usman als flight controller op de boards. Daarnaast ben ik heel blij dat we Sarah Bos hier als reserve bij het team hebben. Als team zijn we in balans, we blijven met onze beide voeten op de grond staan, ondanks dat de boot vliegt. Nee, we zijn er echt klaar voor en hebben er erg veel zin in.”
Postma: “We zijn hier in Gaeta nu met acht topteams. Allemaal jeugdteams, waarbij de oudste zeiler niet geboren mag zijn na 1 januari 1995. De aanloop van de verschillende teams is heel verschillend geweest, helaas is ook niet iedereen hier die hier wil zijn. Maar dat is de realiteit van vandaag de dag.”

Foto: vlnr. Cas van Dongen, Ismene Usman, Scipio Houtman

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (1)

De deelnemende teams

Postma vervolgt: “Het deelnemersveld is sterk met het Italiaanse Young Azzura en het voor Hong Kong uitkomende RHKYC Team Agiplast. Teams die allebei veel uren hebben gemaakt net als wij. Dan heb je de Noren, Zwitsers en Spanjaarden van wie we gewoon nog wat minder weten. Ik heb ook het idee dat sommige van deze teams misschien nog niet alles hebben laten zien in de warm-up regatta. Dan heb je de Amerikanen, met naast Langston Goldenberg het Olympische Nacra17 duo: Riley Gibbs en Anna Weis. Riley en Anna zitten al tien jaar lang bijna elke dag op het water. Dat zijn kanshebbers op een Olympische medaille. Ze zijn ervaren in het foilen dus ik verwacht hier ook wel wat van ze eigenlijk.”

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (2)

De boot

De wedstrijden worden gevaren in de spectaculaire 69F-klasse. Deze 40 vierkante meter tellende one-design klasse is 6.9 meter lang. De vleugels aan weerszijde van de boot en onder het roer, de zogeheten foils, zorgen ervoor dat de boot bij voldoende snelheid uit het water komt. De breedte van de boot is 2,1 meter zonder en 4,6 meter inclusief foils. Met een diepgang van 1,7 meter en een waterverplaatsing van slechts 350 kg haalt de boot al snel snelheden tot 25 knopen per uur, zo’n 40 tot 50 km/uur.

Net vliegen van een F16

Coach Postma verwacht dat de vele trainingsuren zich de komende anderhalve week gaan uitbetalen. Postma: “Dankzij onze sponsors hebben we de afgelopen maanden veel uren kunnen maken in deze spectaculaire nieuwe klasse. We maken binnen het team vaak de vergelijking met het vliegen van een F16. Niet alleen vanwege de snelheid en het gevoel van vrijheid maar juist vanwege de standaardisering van processen. Daar hebben we op gefocust. Daardoor is onze basis standaard heel hoog. We varen heel procesmatig. Van daaruit hebben we dan de rust en ruimte om met het spelletje zelf bezig te gaan. We zijn in controle en erop gebrand om wat te laten zien.”

Bekijk de video voor een korte update van Team DutchSail – Janssen de Jong!

Fotografie: Team DutchSail / Sander van der Borch / Valentijn vd Burg