Geplaatst op 02 februari 2021

Youth Foiling World Cup vervangt Youth America’s Cup

De Liberty Bitcoin Youth Foiling World Cup wordt internationaal gezien als de vervanging van de Youth America’s Cup, de regatta die in Nieuw-Zeeland had moeten plaatsvinden en waar de beste zeilers tussen de 18 en 25 jaar oud met elkaar om de eer zouden strijden. Deze opleidingsregatta voor de America’s Cup is enkele maanden geleden geannuleerd vanwege de COVID-19 reisbeperkingen. Met de Youth Foiling World Cup, die gevaren wordt in de spectaculaire 69F-klasse, is er toch een podium gecreëerd waarin de beste jeugdzeilers in een wereldkampioenschap setting zich kunnen meten met elkaar in een foilende monohull.

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (3)

Selectie rond met Van Dongen, Houtman en Usman in basisopstelling

Na in de afgelopen maanden in verschillende samenstellingen te hebben getraind heeft Postma een maand voor de start van de regatta zijn definitieve selectie staan. Postma: “Het is een fantastisch en uitdagend proces geweest de afgelopen maanden waarin alle negen verschillende zeilers ieder op hun eigen manier en vanuit hun eigen kracht een bijdrage hebben geleverd aan het teamproces. Ik durf wel te zeggen dat het een intensief selectietraject is geweest, met alleen maar gave mensen die ik graag allemaal een plek had gegeven. Als iedereen fit blijft varen we met Cas van Dongen op het stuur, Scipio Houtman op de main en Ismene Usman als flight controller op de boards. Mocht het nodig zijn dan hebben we een aantal hele sterke zeilers op reserve staan die zo kunnen inspringen.”

Team DutchSail – Janssen de Jong bij top favorieten

Over het niveau van de concurrentie is Van Dongen duidelijk: “Het is een heel bijzonder evenement waar heel wat teams zich net als wij heel goed op voorbereiden. Je kunt ervan uitgaan dat iedereen die aan de start verschijnt echt mee wil doen om te kunnen winnen. Het niveau is hoog en we weten wat er op het spel staat. Wij zijn voornamelijk bezig met wat wij graag willen laten zien.”