Geplaatst op 12 november 2020

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (2)

Koers bijstellen

Zeiler Cas van Dongen: “Als zeilers weten we denk ik als geen ander hoe het is om je continu aan te moeten passen aan de omstandigheden. En als we daar nog niet geoefend in waren dan zijn we dat de afgelopen maanden wel geworden. We hebben als team heel duidelijk zelf de regie gepakt op ons leerproces en zorgen er nu gezamenlijk voor dat we kunnen doen wat we moeten doen om te blijven groeien.”

Van Dongen wordt aangevuld door collega zeiler Scipio Houtman. “Het is na zo’n telefoontje met de mededeling dat het evenement niet doorgaat eigenlijk heel simpel. Dan moet je een keer goed slikken. Koers bijstellen en de verschillende factoren opnieuw trimmen. We kregen het nieuws woensdagavond te horen en donderdag in de loop van de dag bleek dat er ook geen alternatief meer zou komen. (Er was nog even sprake van een gemeenschappelijk trainingskamp met andere teams red.) Toen hebben we er eerst hier in Porto Cervo nog vier fanatische trainingsdagen uitgehaald. Maandagochtend leek het weer hier al minder te worden, de wind zakte behoorlijk in, dat zette uiteindelijk door. En dat blijft de komende week hier ook het beeld. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden op het Gardameer goed. Dus toen was de call uiteindelijk snel gemaakt. Hier de spullen inpakken en dan straks daar weer uitpakken voor een tweede blok op Garda tijdens dit trainingsblok.”

Kopie van Kopie van Foto contentpagina 620x375 px (3)

Groeiproces

Postma vervolgt: “Deze periode en de omstandigheden bieden ook kansen. We hebben ons aan elkaar gecommitteerd en dat betekent nu, meer dan ooit, dat we alles met elkaar doen. We zijn een team, een familie, een huishouden. We hebben hele strikte regels met elkaar en zijn super streng op het intact houden van onze eigen bubbel. Voor vertrek naar Italië, begin vorige maand, zijn we allemaal negatief getest. Daarna hebben wij geen contact met derden buiten onze bubbel gehad.”

“Eigenlijk proberen we al sinds de start van de campagne onze externe contacten allemaal zoveel mogelijk te beperken. Daardoor zijn we als groep zo van elkaar afhankelijk en vindt het groepsproces onder hoge druk plaats. We zijn daarin open, direct en toekomstgericht met elkaar bezig. Daardoor groeien we hard, als team, als individuele atleet maar zeker ook als mens. Dat proces, als coach mogen, faciliteren is geweldig en zorgt er ook voor dat ik nog steeds iedere dag kan groeien.”