Geplaatst op 13 augustus 2020

Na maandag zes en dinsdag slechts twee wedstrijden konden woensdag opnieuw alle zes de geplande wedstrijden doorgaan. Onder ideale omstandigheden voeren beide boten van Team DutchSail – Janssen de Jong zich gedurende de dag naar boven in het klassement.

Speciaal voor deze regatta is het team opgesplitst in twee verschillende boten omdat er maximaal drie zeilers tegelijk aan boord kunnen zitten.

Team DutchSail – Janssen de Jong Orange:
Robin Becker, Lars van Stekelenborg, Eva Asbeek Brusse, Scipio Houtman
Team DutchSail – Janssen de Jong Blue:
Cas van Dongen, Ismene Usman, Emma Siewers, Rutger Vos

Foilend naar de finish in de finale

Na een onderbreking door het wegvallen van de wind was het na ruim twee uur wachten uiteindelijk tijd voor de finale. De wind was inmiddels zover afgezwakt dat het er op leek dat foilen, waarbij de boot als het ware uit het water opstijgt, er niet meer in zou zitten.

Zeiler Robin Beckers “Bij de start kregen we van de jury een penalty omdat we binnen de 4 meter van een andere boot zouden zijn geweest. We wisten niet wat de penalty precies zou betekenen, het enige wat we konden doen was de knop omzetten en vanuit onze taak zeilen. Dat lukte bij de eerste boei lagen we direct aan de leiding, ook rond de onderboei kwamen we als eerste. Direct daarna wisten we zelfs onze boot aan het foilen te krijgen. Dat lukte de rest van de vloot niet, waardoor we onze voorsprong nog verder wisten uit te bouwen. Bij het doorkruizen van de finishlijn hadden we een ruime voorsprong maar moesten we wachten op hoe groot de penalty zou zijn. Gelukkig was dat een halfpunt waardoor we de eindoverwinning pakte. Dat is gewoon super cool en heel mooi op onze eerste regatta als team.”

Youth America’s Cup

Als titelverdediger van de America’s Cup organiseert de RNZYS tijdens de 36eAmerica’s Cup ook de Youth America’s Cup. In de periode februari – maart 2021 zullen maximaal twintig teams in Nieuw-Zeeland de strijd aangaan om de prestigieuze titel.

Fotografie: Persico 69F / Studio Borlenghi