Geplaatst op 25 januari 2023

Van Beek: “Dit smaakt absoluut naar meer.”

Team JAJO kwam op zaterdag 21 januari 2023 na 6 dagen, 3 uur, 52 minuten en 52 seconden in Mindelo, Kaapverdië, over de finish van de eerste etappe in The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Van Beek is trots op zijn team: “Ik ben echt super blij en we kregen echt een warm onthaal hier. Dit smaakt absoluut naar meer. Nu eerst tijd voor een klein feestje op de kant en daarna wil ik toch ook weer snel naar voren kijken, ik ben natuurlijk ook wel kritisch op wat er allemaal nog beter kan. Maar nu allereerst vooral heel trots. Iedereen heeft echt maximaal gepresteerd en het is super dat we als tweede uit de startblokken komen. Er zijn een hoop teams die het moeilijk hebben gehad onderweg.”

“Het is heel helder dat de Polen gewoon een extra versnelling hebben en aan ons nu de taak om die ook te vinden. Daar moeten we hard aan werken. Aan mij om snel het juiste team samen te stellen want niet alle zeilers kunnen weer mee de volgende etappe.”

Het team kreeg het voor de kiezen en was aangewezen op de stormfok

Team JAJO was goed weg bij de start van de eerste etappe in Alicante op 15 januari. Niet veel later kregen de teams het voor de kiezen. Met 40-50 knopen wind uit een ongunstige hoek was er de eerste drie dagen nauwelijks tijd voor slaap. Voor Team JAJO waren vooral de eerste 28 uur pittig, zegt Van Beek: “Ik was blij dat we als tweede weg waren uit Alicante. Daarna ging het wat stroef. Onze J2 scheurde, dat is de fok die je gebruikt met veel wind, dus we moesten over naar de stormfok en dat was niet ideaal.”

“En de tactische keuzen die we maakten waren ook niet allemaal even goed. Pas na de Straat van Gibraltar ging het ons letterlijk en figuurlijk voor de wind, de zeilwissels waren goed getimed en we zaten er met elkaar ook een stuk beter in. Het ging best wel hard en we lagen steeds vrij stabiel op de tweede plek.”

Stopover Den Haag tussen laatste twee etappes Ocean Race Sprint Cup

Team JAJO en enkele andere VO65’s steken vanuit Kaapverdië de Atlantische Oceaan over om in het Caribisch gebied mee te doen aan onder andere de St. Maarten Heineken Regatta. In mei keren ze terug naar Europa om The Ocean Race VO65 Sprint Cup te vervolgen en vanuit Aarhus via Den Haag naar de finish in Genua te zeilen. Den Haag is van 11 t/m 15 juni het episch centrum van The Ocean Race.

4 juni 2023 In Port Race Aarhus
8 juni 2023 Start Leg 6 Aarhus – Den Haag

14 juni 2023 In Port Race Den Haag
15 juni 2023 Start Leg 7 Den Haag – Genua

1 juli 2023 In Port Race Genua