Geplaatst op 02 mei 2022

We willen voor beweging in de markt zorgen en impact maken met CO2-besparing door duurzame energieopwekking. Met Zonnepark Lungendonk zetten we een concrete stap in het verlagen van de C02-footprint in de regio.

Ambities en impact door duurzame energieopwekking

Vanuit JAJO bestaat de doelstelling voorop te lopen in het ontwikkelen en toepassen van circulaire totaaloplossingen. “Participeren in een zonnepark was daarom een logische vervolgstap”, zo legt Tom van der Horst, ontwikkelingsmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, uit. “Als onafhankelijke en risicodragende projectontwikkelaar zijn we met name gespecialiseerd in woningbouwprojecten. Vanuit onze ambities op het gebied van klimaat- en milieubewustzijn kijken we vanuit een breder perspectief naar onze leefomgeving. We willen voor beweging in de markt zorgen en impact maken met CO2-besparing door duurzame energieopwekking. Met Zonnepark Lungendonk zetten we een concrete stap in het verlagen van de C02-footprint in de regio.” 

zonnepark

Uitdagingen en lokale betrokkenheid tijdens bouw

De bouw van Zonnepark Lungendonk was tijdens de wereldwijde pandemie een redelijke uitdaging. Gedurende het project waren er namelijk allerlei logistieke problemen, zoals bijvoorbeeld de levering van de in totaal bijna 26.000 zonnepanelen. De bouw duurde daardoor helaas bijna twee keer zo lang als normaal. Met de hulp van verschillende experts en lokale partijen is dit project uiteindelijk toch succesvol gerealiseerd. Ook lokale partijen waren betrokken bij de bouw. Zo verzorgde een restaurant in Lierop de volledige catering en een elektrotechnisch familiebedrijf uit Helmond de beveiliging. Zij zullen ook de komende jaren helpen bij mogelijke elektrotechnische aspecten.  

De lokale betrokkenheid bleek niet alleen uit catering en beveiliging. Zonnepark Lungendonk is gedeeltelijk gefinancierd middels burgerparticipatie via ZonnepanelenDelen. De inwoners van Someren hadden de mogelijkheid om met voorrang financieel te participeren. Daarnaast kregen alle omwonenden binnen een straal van 500 meter van het zonnepark een gratis ZonneDeel.