Paleis Het Loo

Het interieur van Paleis Het Loo in Apeldoorn is ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Onder het voorplein is bovendien een nieuwe uitbreiding gerealiseerd voor o.a. exposities (ontwerp: KAAN Architecten). Koninklijke Woudenberg tekende voor het restauratie- en renovatietraject van het paleis. Het verwijderen van circa 4.300 m2 asbest achter de historische wanden en plafonds stond hierin centraal.

Na meer dan drie jaar zit het werk er bijna op. Nadat het restauratieteam eerst de duizenden historische interieurelementen had verwijderd, kon al het asbest veilig worden weggehaald. Vervolgens kon installatie-aannemer Heijmans de verouderde installaties vervangen. Tenslotte werden alle elementen, na een ‘lichte’ restauratie, weer zorgvuldig teruggeplaatst. Paleis-directeur Michel van Maarseveen: “Ze mochten er niet als nieuw uit komen te zien. Het patina van de tijd moest goed bewaard blijven.” De interieurelementen werden tijdelijk opgeslagen in een geconditioneerd depot op het paleisterrein. “Koninklijke Woudenberg kwam zelf met deze slimme oplossing om het risico van transportschade te voorkomen. Het depot was bekleed met een mooie foto van de buitenkant van het paleis. Veel bezoekers dachten dat het depot gewoon bij het paleis hoorde, zo mooi zag het eruit”, aldus Van Maarseveen. De directeur is opgetogen over het geleverde vakwerk. “We hadden vooraf zorgen over de complexiteit van de asbestsanering. Het is tenslotte een juwelendoos die je aan iemand anders toevertrouwt. Maar het is de aannemer gelukt om alles heel zorgvuldig te verwijderen zonder schade toe te brengen. De mensen van Koninklijke Woudenberg begrijpen de kwetsbaarheid van een paleis. Ze hebben prima werk geleverd, waar we heel blij mee zijn; heel prettig om mee samen te werken.”

Michel van MaarseveenAlgemeen directeur