Geplaatst op 01 december 2021

Doelen stellen

“Ik ben van het stellen van doelen. Het maximale eruit halen, dat is hoe ik mijn leven inricht. Zowel als vader, echtgenoot en vriend, maar ook zakelijk, als CEO van JAJO. Ik geloof dat ik maar één keer leef en vanuit die filosofie wil ik de juiste keuzes maken, dingen doen die écht iets betekenen voor mensen om mij heen en mensen in de wereld. Er staan gelukkig al heel veel groene vinkjes op mijn bucketlist.”

Verbinding

“Dat hebben we gedaan. We zijn een strategische samenwerking met New Horizon aangegaan – het platform dat als vliegwiel fungeert op weg naar een circulaire bouweconomie – en zijn op basis van ons nieuwe strategische plan intern aan de slag gegaan. Het draait in de kern om het verbinden van mensen. En in ons geval in het verbinden van onze eigen bouwondernemingen, zonder daar een druk van gedwongen winkelnering op te leggen. We hebben geïnvesteerd in de onderlinge relatie van onze bedrijven. Dat klinkt misschien gek, we zijn allemaal onderdeel van dezelfde Janssen de Jong-familie, maar in de praktijk betekent dat niet automatisch dat je elkaar kent en exact weet waarom je juist intern bij een van de bedrijven moet zijn, in plaats van dat je buiten kijkt naar een relatie die je al een tijd hebt. Het was letterlijk een strategisch stappenplan dat we hebben doorlopen.”

Sluiten van de vastgoedcyclus

“Bij JAJO noem ik graag twee doelstellingen. Ten eerste wil ik dat wij met de dienstverlening van onze 32 bouwondernemingen de vastgoedcyclus sluitend maken. Om klanten op elk gewenst moment in de levenscyclus van vastgoed professioneel te helpen. In een excellente vorm welteverstaan. We zijn van oudsher sterk in nieuwbouw. Op het gebied van onderhoud zijn we solide en daar is dus ruimte voor verbetering. In renovatie zijn we nu al specialist en in de categorie sloop/oogst hadden we nog niets, totdat we de strategische samenwerking met New Horizon zijn aangegaan.”

Cyclus-denken

“Cyclus-denken is voor collega’s en klanten vaak een nieuwe manier van denken. Onderhoud begint met een bestaand pand. Voor renovatie moet eerst iets stuk zijn en voor sloop moet eerst een pand gebouwd worden. De strepen die architecten zetten aan de tekentafel en de visie die een sloper heeft, lijken twee verschillende werelden. Maar in de kern hebben ze heel erg veel met elkaar van doen. We maken nu diepgang op dat perspectief. We leren van onze eigen projecten en gaan gesprekken aan met experts in de gehele keten. Ik denk dat we met die bril op in 2022 zover zijn dat we de complete vastgoedcyclus voor klanten aaneengesloten op een hoog niveau kunnen realiseren.”

In de pers: Ivo van der Mark – Wintergasten

New Horizon

“Dat komt nu van de grond met ons platform New Horizon, waarbij bouwondernemingen kunnen aansluiten en volgens circulaire methoden kunnen gaan ontwikkelen. Wij nemen daarin het voortouw. We oogstten De Nederlandsche Bank in Amsterdam en gebruikten het beton voor de vloer van een distributiecentrum voor een webwinkel. Datzelfde geldt voor de restauratie van de Domtoren in Utrecht, waarbij van de vrijgekomen gevelstenen weer nieuwe circulaire gevelstenen gebakken én gebruikt worden bij de bouw van een nieuwe woonwijk.”

Circulaire droom

“Mijn circulaire droom komt overigens steeds een stapje dichterbij. We zijn goed op weg! Nagenoeg
de complete top 25-bouwbedrijven in Nederland is positief ten aanzien van het circulaire-idee van onze dochteronderneming New Horizon en doet mee om circulariteit van een papieren waarheid te promoveren tot een mainstream-werkwijze in onze branche. Dat is ‘huge’! En natuurlijk niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Dat is een proces van jaren, misschien wel tientallen jaren. Urban mining en circulaire bouwmaterialen als hoofdbestand op de bouwplaats, dat is revolutionair anders dan hoe de bouwbranche nu denkt en werkt.”

Team DutchSail - Janssen de Jong

Persoonlijke dromen

“Ja, we hadden het over een bucketlist hè? Het leuke daarvan vind ik dat je ‘em zakelijk en privé kunt aanpassen naar de omstandigheden en nieuwe doelen die op je pad komen. Persoonlijke dromen heb ik zeker ook! Kitesurfen is een van mijn passies. Ik ben gek op de zee. En toen er op een keer weinig wind was, en ik samen met mijn vriend zat te mijmeren op het strand, popte het ene idee na het andere op. Ik wilde foiling-varen, omdat het water mij elke dag trekt. En ik wilde het Midden-Oosten van dichtbij leren kennen, omdat ik een fascinatie heb voor het begrijpen van andere mensen en andere culturen. Voordat ik een reis naar Beirut heb gemaakt, heb ik de Koran gelezen en trok de conclusie dat er veel meer dingen zijn die mensen gemeen hebben dan dat er dingen zijn die mensen scheiden.”